Corma
VleesverwerkingCorma getuigt
Toen we in 2004 bij Corma, de producent van de beroemde gedroogde ‘Ganda’ hammen, op bezoek gingen, had ze net de modules traceerbaarheid, roductie en voorraadbeheer van het ERP-pakket ‘LISA’ geïmplementeerd. Intussen is er in dit bedrijf veel veranderd: er kwam een geitenkaasmakerij bij, een hammenproducent werd overgenomen en Corma begon ook met een eigen slicing-afdeling. Maar ‘LISA’ had geen enkel probleem met deze evoluties. Integendeel, net dankzij deze applicatie van Claerhout Computer Engineering’ (CCE) slaagde de groep rond Corma erin om haar spectaculaire groei van omzet en activiteiten in goede banen te leiden…
Corma groeide uit de slagerij van Roger Cornelis in Wetteren die vanaf 1954 een grote bekendheid met zijn eigen gemaakte charcuterie opbouwde. Omdat de vraag naar zijn producten zo groot werd, startte hij in 1969 in Destelbergen met een vleeswarenfabriek, waar hij negen jaar later de bekende ‘Ganda ham’ ontwikkelde. Financieel & Administratief Verantwoordelijke Gino Delabie: “Toen Roger Cornelis zijn bedrijf in 1989 aan zijn zoon Dirk overliet, besloot deze om met Corma nog enkel droog gezouten ham te fabriceren. En deze strategische beslissing loonde, want de onderneming kende een gestage groei. Vandaag produceren we al zo’n 185.000 hammen per jaar. Intussen werd rond Corma een groep met andere bedrijven gevormd. Samen stonden die in 2009 voor een omzet van twintig miljoen euro.”
LISA is een ERP-pakket dat het bedrijf de mogelijkheid biedt, om op een gestructureerde manier te kunnen groeien
Keuze valt op ‘LISA’
Door de sterke groei moest Corma al begin jaren negentig haar boekhoud- en verkoopsactiviteiten informatiseren. Maar de ERP-applicatie die ze hiervoor koos, was niet uitbreidbaar naar productie, opslag en traceerbaarheid. Ze was ook niet in staat om de overgang naar 2000 te maken én bood weinig mogelijkheden om de administratie van verschillende vennootschappen naast elkaar te beheren. Gino Delabie: “Vandaar dat we in 1999 besloten om een nieuw pakket te implementeren. Uit onze marktanalyse bleek dat ‘LISA’ van CCE de beste oplossing was. Met dit pakket is het immers mogelijk om de volledige cyclus van grondstoffenaankoop tot verkoop in goede banen te leiden. Het biedt tevens goede rapporteringmogelijkheden én laat een analytische boekhouding toe. Maar hét doorslaggevende argument was dat ‘LISA’ specifiek op de voedingsnijverheid is georiënteerd.”
Corma geautomatiseerd
Midden 1999 werd het contract getekend en op 1 januari 2000 waren de modules aankoop en verkoop operationeel. Gino Delabie: “Wegens tijdsgebrek hebben we tot in 2004 gewacht om met de volgende fase van het project te starten, namelijk deimplementatie van de modules tracering en productie. Maar ook dat verliep eigenlijk van een leien dakje: de kennis van de CCE-medewerkers en de manier waarop ze zo’n implementatie voorbereiden, zorgt ervoor dat de applicatie bij opstart alleen nog met de typische schoonheidsfoutjes kampt.” Hoewel hiermee zowat alle functionaliteit van ‘LISA’ werd benut, was de opdracht van CCE bij Corma nog bijlange niet afgelopen. Want in de daaropvolgende jaren diversifieerde de firma haar activiteiten, wat met een aanzienlijke uitbreiding en nood aan ERP gepaard ging. Zo nam Corma in 2005 Le Larry over, een ambachtelijke geitenkaasmakerij die in 1981 door Gino De Clercq werd opgestart. Een jaar later werd deze activiteit naar de Ganda-site in Destelbergen overgeheveld, waar het pand (oorspronkelijk een feestzaal) naast de fabriek intussen tot een gloednieuwe productiefaciliteit was omgetoverd. Gino Delabie: “Eens de verhuis een feit was, zijn we met de implementatie van ‘LISA’ in Le Larry gestart. Ook hier weer hebben we de hele cyclus geautomatiseerd: van aankoop met kwaliteitsregistratie bij ontvangst goederen, over verkoop en administratie, tot productie en voorraadbeheer.” Bart Van Beversluys, Consultant CCE: “Omdat Corma de producten van Le Larry ook aan haar klanten verkoopt, hebben we de ERP-applicaties van beide vestigingen gelinkt zodat intercompany facturatie mogelijk is. Hierdoor valt een pak administratiewerk weg: ‘LISA’ zorgt maandelijks automatisch voor de facturen van Le Larry naar Corma. Daarnaast besloot het management in 2009 om in de kaasmakerij een proefproject op te starten, namelijk de opmaak van productspecificatiefiches naar analogie met de documenten die Fevia voorstelt. Hiertoe werden alle technische gegevens van grondstoffen en verpakkingen in het ERP-systeem ingebracht en via de Bill of Materials tot op het niveau van de eindproducten doorgetrokken.”
Stap naar EDI
Maar vooraleer met dit proefproject van start te gaan, moest CCE eerst nog een andere implementatie tot een goed einde brengen. Want in 2007 had Corma immers besloten om een eigen slicingactiviteit op te starten. Gino Delabie: “Dit gebeurde binnen First Selection Belgium, een zusteronderneming die voordien enkel als handelsmaatschappij voor export fungeerde. Omdat deze firma al ‘LISA’ gebruikte, bestond de taak van CCE alleen uit de implementatie van de modules productie en voorraadbeheer, alsook de intercompany facturatie.” “Dat was inderdaad het begin,” glimlacht Bart Van Beversluys. “Want uiteindelijk heeft de slicing-activiteit ertoe geleid dat we een, voor Corma nog onbekende, module van ‘LISA’, moesten installeren, namelijk EDI. Sinds vorig jaar stockeert Delhaize haar verse producten immers in een nieuw geïntegreerd magazijn. Maar om dat zo kostenefficiënt mogelijk te laten werken, heeft ze haar belangrijkste leveranciers verplicht om de levensmiddelen op een totaal andere manier aan te leveren. Per pallet – die van een SSCC-label moet zijn voorzien – en per bak – die elk een unieke vaste code (GRAI) hebben – dient te worden opgegeven hoeveel van welk product met welk lot en vervaldag wordt geleverd. Vooraleer een vrachtwagen naar het depot kan vertrekken, moeten deze gegevens op elektronische manier aan Delhaize worden gecommuniceerd, waarna de retailer een soort van toegangsticket met uur en laadkade stuurt. Het is evident dat deze manier van werken wel wat aanpassingen aan het ERP-systeem vergt. Maar gelukkig hadden we met ‘LISA’ deze trend voorzien en tijdig de module EDI ontwikkeld. In concreto wordt op het moment dat de producten in de bak worden gelegd, de barcode van de bak gescand, waarna ‘LISA’ bij een volle pallet een palletsticker met alle nodige gegevens genereert. Tevens stuurt het ERP-pakket deze data automatisch door naar Delhaize en print ze de vrachtbrief af op het moment dat ze van de retailer het toegangsticket ontvangt.” Gino Delabie vervolgt: “Momenteel moet alleen Corma aan deze vereiste voldoen, maar ondertussen is ook aan Le Larry gevraagd om haar logistiek op die manier te organiseren. Vandaar dat CCE klaarstaat om de EDI-module ook daar te integreren. We denken trouwens dat alle retailers deze trend zullen volgen, waardoor Vleeswaren Hoste eveneens zal moeten volgen.”
Omdat Corma de producten van Le Larry ook aan haar klanten verkoopt, werden de ERPapplicaties van beide vestigingen gelinkt zodat intercompany facturatie mogelijk is.
Ook bij Hoste
En hiermee komen we op een andere taak die CCE bij de groep Corma heeft uitgevoerd: de implementatie van ‘LISA’ bij Vleeswaren Hoste, een hammenproducent uit Maldegem die in 2007 werd overgenomen. Bart Van Beversluys: “Begin dit jaar zijn we er gestart met de modules verkoop en facturatie. En sinds april zijn we bezig met de automatisering van aankoop, productie, tracering en voorraadbeheer. De intercompany facturatie is er nog niet nodig omdat Vleeswaren Hoste fysiek van Corma is verwijderd. Hierdoor moet er sowieso een officieel transportdocument worden gemaakt voor goederen die naar Destelbergen worden getransporteerd om vervolgens door Corma te worden verkocht.”
Nog niet klaar!
Het eerstvolgende project dat CCE bij Corma moet realiseren, is de integratie van ‘LISA’ met de nieuwe weeglijn die momenteel in de expeditie wordt geïnstalleerd. Gino Delabie: “Daarnaast willen we het document management systeem implementeren. Hierbij wordt elk document dat door het ERP-systeem wordt gegenereerd op de server gearchiveerd. Met één druk op de knop kan dat dan worden gevisualiseerd.” Bart Van Beversluys: “Bovendien kan de archivering met Microsoft Sharepoint worden gelinkt: een intranet-toepassing die toelaat om op allerlei manieren informatie op te zoeken, zoals een leveringsbon op basis van een lotnummer. Het is trouwens ook de bedoeling dat de Corma groep op termijn haar aankoopfacturen inscant om ze dan via een OCR-toepassing in het document management systeem in te brengen. Op die manier gaan geen documenten meer verloren en kan de hammenproducent tot een reëel ‘paperless office’ komen.”
Een echt partnership
U bemerkt: ‘LISA’ is daadwerkelijk een pakket dat met zijn tijd en gebruikers meegroeit. En het partnership dat Claerhout Computer Engineering met haar klanten nastreeft, is geen leeg concept. Gino Delabie: “Met CCE haal je niet alleen een ERP-leverancier in huis, maar ook een specialist inzake processen binnen de voedingsindustrie. Ze heeft ons al vaak geholpen bij het optimaliseren van onze workflows. Bovendien is CCE bereid om het bedrijf van haar gebruikers door en door te leren kennen. Hierdoor kan ze niet alleen snel een adequaat antwoord op nieuwe noden en behoeften geven, maar detecteert ze soms zelf pijnpunten waarvoor ‘LISA’ een oplossing kan bieden. Ik moet toegeven dat we maar zelden zien dat een leverancier zo bij de werking van haar klanten is betrokken. Toch is het intussen duidelijk geworden dat deze aanpak rendeert. Want niet alleen wij, maar talrijke andere voedingsproducenten in België, zijn een heel tevreden gebruiker van ‘LISA’!
Foto's Timesaver BVBA