Demuynck Christophe Vleesgroothandel

Vleesverwerking
Demuynck Christophe Vleesgroothandel
Thomas en Bénédicte

VAN ERP-APPLICATIE OP MAAT NAAR ‘LISA’ VAN CCE

MEER FLEXIBILITEIT, MEER FUNCTIONALITEIT EN GEBRUIKSVRIENDELIJKER

Wanneer de jonge generatie de fakkel overneemt, durft er wel eens een totaal nieuwe wind doorheen een onderneming te waaien. Bij Vleesgroothandel Demuynck Christophe was dat geen briesje, maar eerder een ferme storm. Amper een jaar nadat de derde generatie het roer in handenhad genomen, verhuisden de activiteiten naar een groter pand in Kuurne. Hierbij werd ook een vernieuwing van de ICT doorgevoerd, met de introductie van ‘LISA’ als grootste verandering.

Wat eind de jaren vijftig begon met het kweken van runderen, is vandaag uitgegroeid tot een gereputeerde en bloeiende vleesgroothandel. Opgericht door Walter Demuynck, werd de firma verder uitgebouwd door zijn zoon Christophe en diens vrouw Ingrid. “Zij startten onder meer met een eigen versnijzaal in Stasegem,” vertelt Thomas, kleinzoon van de oprichter. “Zelf kreeg ik de business met de paplepel binnen. Met veel plezier leerde ik alle kneepjes van het vak. Dat ik de zaak zou overnemen, stond dan ook in de sterren geschreven. Twee jaar geleden was het zover, want sinds begin 2016 zijn mijn vrouw Bénédicte en ikzelf de trotse eigenaars van Vleesgroothandel Demuynck Christophe.”

OP ZOEK NAAR OPTIMALISATIE

De nieuwe eigenaars zijn jong, gedreven en ambitieus. Ze willen het bedrijf nog steviger op de kaart zetten en de toekomst van de vleesgroothandel met aantrekkelijke groeicijfers bestendigen. “In de eerste plaats streven we naar een nog betere kwaliteit, en dit zowel op het vlak van product als service naar de klant toe,” vertelt Bénédicte Soens. “We zoeken het antwoord in een optimalisatie van onze processen, wat meteen verklaart waarom we meteen na de overname in een groter pand hebben geïnvesteerd. De nieuwe vestiging is een vroegere ijsroomfabriek die veel ruimer is dan de oorspronkelijke uitvalsbasis in Stasegem. We hebben deze volledig conform de wettelijke vereisten heringericht, met een optimale flow, de benodigde automatisering en de hoogste hygiënegraad.”

WIND IN DE ZEILEN

Vandaag telt Vleesgroothandel Demuynck Christophe 25 medewerkers die wekelijks gemiddeld een 120-tal runderen ontbenen, versnijden en verpakken/etiketteren. “Een gedeelte van de dieren wordt nog steeds in onze eigen boerderij gekweekt,” vertelt Thomas Demuynck. “Het slachten zelf gebeurt in slachterijen, maar de rest van de keten hebben we volledig in eigen handen. Onze producten zijn bestemd voor slagerijen en grootwarenhuizen in België en Noord-Frankrijk. Een kleine 10% van ons omzetcijfer genereren we met lamsvlees dat we uit het Verenigd Koninkrijk importeren, alsook kalfsvlees dat we in België aankopen. Sinds onze verhuis hebben we de wind in de zeilen. Het ziet ernaar uit dat we 2018 met een zakencijfer van zo’n veertien miljoen euro zullen kunnen afsluiten, wat neerkomt op een groei van ongeveer dertig procent.”

LISA als geheim wapen

LISA ALS GEHEIME WAPEN

Dergelijke cijfers bewijzen dat investeren in een groter pand een juiste beslissing was. Nochtans is het niet enkel dankzij de nieuwe uitvalsbasis en het harde werk van het team dat Vleesgroothandel Demuynck Christophe erin slaagde om zo’n significante groei te realiseren. “We hebben nog een geheim wapen achter de hand,” knipoogt Bénédicte Soens. “Bij de verhuis zijn we immers op ‘LISA’ overgeschakeld, de ERP-applicatie van Claerhout Computer Engineering. Een fantastische tool die intussen het kloppende hart van onze onderneming is geworden. Alle data wordt met dit pakket beheerd en gedeeld: van receptie en tracering, over werkorders en opslagbeheer, tot facturatie en bedrijfsanalyses. Dankzij deze oplossing kunnen we snel en foutloos werken, met optimale processen, volledig volgens de wettelijke normen en vereisten van onze klanten. Er is een nieuwe wereld voor ons opengegaan.”

‘LISA’ blijkt dermate gebruiksvriendelijk te zijn dat ook de mensen op de werkvloer probleemloos met het pakket kunnen werken

ONVOLDOENDE FLEXIBILITEIT MET MAATWERK

Nochtans was Vleesgroothandel Demuynck Christophe op het vlak van ERP niet aan haar proefstuk toe. “Met de strikte reglementering inzake voedingshygiëne kan je niet zonder,” vertelt Thomas Demuynck. “Mijn ouders hebben altijd hun toevlucht tot maatwerk genomen: pakketten die speciaal voor onze business werden ontwikkeld. Het grote nadeel was echter het gebrek aan integratie tussen de gegevens. Zo werkten we bijvoorbeeld met een afzonderlijk softwareprogramma voor de boekhouding. Er was ook geen echte aansturing van de productie en er was geen geïntegreerd stockbeheer.” “Zelf vond ik het een stug en weinig flexibel programma,” vervolgt Bénédicte Soens. “Bovendien miste ik de functionaliteit om analyses te maken, wat toch wel essentieel is als je wilt optimaliseren en groeien. Het leek ons dan ook opportuun om de verhuis te koppelen aan een nieuwe start op ICT-vlak.”

LOVENDE GETUIGENISSEN OVERTUIGEN

Aanvankelijk wilden de zaakvoerders opnieuw een maatoplossing implementeren. Tot ze via hun hardware-leverancier over CCE hoorden praten. “Ook verschillende van onze grote klanten bleken met ‘LISA’, de ERP-applicatie van deze aanbieder, te werken,” aldus Thomas Demuynck. “We hoorden enkel maar lovende woorden over de oplossing: flexibel, gebruiksvriendelijk, veel functionaliteit, op de leest van de vleesverwerkende nijverheid gesneden, … Onze interesse was zeker gewekt! Een demo-sessie waarin de mogelijkheden van ‘LISA’ in mensentaal werden uitgelegd, trok ons helemaal over de meet. Alleen het prijskaartje was nog een struikelblok, want het was geen kleine investering. Vandaag beseffen we echter maar al te goed dat ‘LISA’ de juiste keuze was. Kwaliteit krijg je niet voor niks. En dit ERP-pakket biedt echt wel het neusje van de zalm, zeker voor onze sector.”

ENORM TIJDBESPAREND

In januari 2016 startte CCE met de parametrisering van de ERP-applicatie. “Een werk van lange adem,” vertelt Bénédicte Soens “Het was immers niet mogelijk om de gegevens van het bestaande pakket automatisch naar ‘LISA’ over te hevelen. Bovendien wilden we van de gelegenheid gebruik maken om alle data op te kuisen én ook onze processen met een kritisch oog te bekijken. Iets waarbij we snel de meerwaarde van CCE hebben ontdekt. De consultants wisten perfect hoe de vork aan de steel zit in een vleesgroothandel. Meer nog: ze gaven ons advies om efficiënter te werken. En ook ‘LISA’ doet op dit vlak haar duit in het zakje. Wat niet betekent dat we onze aanpak hebben moeten aanpassen, integendeel. De ERP-applicatie is dermate flexibel dat ze zich aan elke gebruiker aanpast. Het is de opbouw zelf die ogen opent en aanzet om met minder stappen hetzelfde te doen. Wat uiteindelijk in een gigantische tijdswinst resulteert, dat bemerken we zowel in de administratie als op de werkvloer. Op die manier betaalt de investering zich al voor een groot deel terug. Hoewel we dit jaar 30% meer omzet zullen draaien, hebben we maar een beperkt aantal extra personeelsleden moeten aanwerven. Uitsluitend op de werkvloer bovendien, want alles wat met papierwerk te maken heeft, doen we nog steeds met twee mensen. Een beter bewijs van de effectiviteit van ‘LISA’ kan ik niet bedenken!”

Partner waarop je kan vertrouwen

PARTNER WAAROP JE KAN VERTROUWEN

Verhuizen én tegelijkertijd een totaal nieuwe ERP-applicatie opstarten: het lijkt om problemen vragen. De zaakvoerders van de vleesgroothandel zagen het echter als een opportuniteit om met een blanco canvas te starten. “Om aan het pakket en de interface gewoon te raken, had CCE de module boekhouding al enkele maanden voordien operationeel gemaakt,” legt Bénédicte Soens uit. “Op het moment van de verhuis werkten we al bijna een jaar samen. De consultants hadden zich al flink bewezen en we voelden ons volledig geruggesteund.” Thomas Demuynck vervolgt: “Natuurlijk was de opstart best spannend en moesten er nog enkele kinderziektes uit de wereld worden geholpen. Maar we konden werkelijk dag en nacht op CCE rekenen, ook in de weken na de verhuis. En eigenlijk nog steeds: is er een probleem, dan wordt altijd meteen naar een oplossing gezocht. Claerhout Computer Engineering is een onderneming die door zijn medewerkers wordt gedragen. Stuk voor stuk beseffen de consultants dat ‘LISA’ het hart vormt van de business van elke klant. Als één radertje niet goed functioneert, heeft dat meteen een effect op tal van andere zaken. En valt alles stil, dan kan je gewoonweg niet verder werken. Vandaar dat ze proactief inspelen op eventuele moeilijkheden en bij effectieve problemen desnoods midden in de nacht in hun auto springen om ons met raad en daad bij te staan. Met CCE heb je dus niet alleen een ERP-pakket dat perfect inspeelt op de noden van een voedingsbedrijf. Je krijgt er ook kennis bovenop en vooral… een partnership in de ware zin van het woord.”

LISA zorgt onder meer voor een sluitende tracering.

BRUG NAAR KLANTEN

Dat partnership manifesteert zich eveneens in het nadenken over hoe de business van de klant verder kan worden geoptimaliseerd. Bij Vleesgroothandel Demuynck Christophe vertaalt zich dat momenteel in het leggen van digitale links tussen deze firma en de klanten die eveneens ‘LISA’ gebruiken. Bart Van Beversluys, projectleider CCE: “Doordat klant en leverancier met dezelfde applicatie werken, worden bestellingen, orders, leveringen en facturen elektronisch met elkaar uitgewisseld, wat tijdswinst oplevert en kans op (typ)fouten vermijdt.” Bénédicte Soens: “Hiermee komen we naadloos op een andere troef van ‘LISA’: het pakket spitst zich niet enkel op de vleesverwerkende sector toe. De combinatie van rijke functionaliteit en immense flexibiliteit zorgt ervoor dat het een sluitend antwoord op de noden van de hele voedingssector biedt. Voor ons levert dat eveneens een voordeel op. We kunnen digitale links leggen met klanten die de meest uiteenlopende voedingsproducten maken of verkopen. En we kunnen met hetzelfde pakket ook de activiteiten van ons zusterbedrijf in goede banen leiden: Tho-Be dat zich specialiseert in diepvries-stockage voor derden en eveneens vanuit de nieuwe vestiging in Kuurne opereert. Kortom: de lovende woorden die onze interesse in ‘LISA’ opwekten, kunnen we enkel maar kracht bijzetten. Wie bereid is om in kwaliteit te investeren, is bij CCE aan het juiste adres. De enige tip die we willen meegeven, is genoeg tijd te voorzien om de consultants tijdens de parametrisering-periode bij te staan. Hoe goed ‘LISA’ ook mag zijn: het beoogde resultaat zal enkel worden gehaald door het systeem met voldoende en correcte informatie te voeden!”

Foto's Marc Masschelein / Demuynck Christophe Vleesgroothandel

Benieuwd wat LISA voor jou kan doen?

Geef ons vrijblijvend een seintje en we bezorgen je alle informatie!