Van Remoortel

AGF
Van Remoortel

Van Remoortel implementeert ‘LISA’ - Stap voor stap om iedereen te laten wennen

Niet rennen voor je kan lopen, is de rode draad doorheen het beleid van Van Remoortel/Remo Frit/Remo Fresh. Ook bij de implementatie van het ERPpakket ‘LISA’ van Claerhout Computer Engineering houdt de aardappelverwerker zich aan deze aanpak. Ze besloot om de oplossing gefaseerd te introduceren, en dit over een periode van vier jaar. “Op die manier kunnen de medewerkers aan de oplossing wennen en goed worden opgeleid. De praktijk heeft intussen uitgewezen dat dit de rendabiliteit van de investering absoluut ten goede komt,” aldus Els Van Remoortel, hoofd van de financiële afdeling.

Omwille van de uitbreiding van de haven van Antwerpen werden in de jaren 70 en 80 heel wat landbouwers onteigend. Ook Jozef Van Remoortel was bij de slachtoffers. Hij bleef echter niet bij de pakken zitten en besloot om zijn geluk in de aardappelhandel te zoeken. In 1989 richtte hij de firma Van Remoortel op, waarmee hij de lokale frituren begon te bedienen. Els Van Remoortel: “Mijn vader vond het vreemd dat zoveel van zijn klanten nog zelf schilden. Toen hij navraag deed, ontdekte hij dat het aanbod aan geschilde aardappelen en friet teveel bewaarmiddelen bevatte. En deze tastten het frietvet aan. Zo ontstond het idee om echt verse geschilde aardappelen en friet te maken.” Jozef Van Remoortel kocht een paar eenvoudige machines en begon aan zijn avontuur. Wat bleek? Zijn producten gingen als zoete broodjes over de toonbank: amper twee jaar later moest hij uitbreiden en vervoegden zijn dochter An en haar echtgenoot Kris Thielman de gelederen. Els Van Remoortel: “In 1996 werd besloten om geschilde kookaardappelen in ons assortiment op te nemen, zodat we ook de markt van collectiviteiten zouden kunnen bedienen. Amper vier jaar later barstte onze site uit zijn voegen en moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Op dat moment hebben ikzelf en mijn echtgenoot Wim Lannoey besloten om eveneens in de zaak te stappen. Vanaf dan gingen we ook resoluut voor ondernemerschap met een grote ‘O’. We kochten een terrein van twee hectare in Verrebroek, waar we een verwerkingsunit van 6.000 m2 neerpootten.”

Gebouw Remo

Nog twee uitbreidingen

Al in 2006 moest de site met 2 ha worden uitgebreid. Want Van Remoortel/Remo Frit besloot om een bedrijf over te nemen dat zich in licht voorgegaarde kookaardappelen specialiseerde. Om praktische redenen werd de hele productie naar Verrebroek overgeheveld. Els Van Remoortel: “Dit gamma heeft een houdbaarheid van vijftien dagen, waardoor we konden exporteren. Vooral Frankrijk bleek interessant te zijn, want daar is geen productie van ons soort producten. Daarna zijn we trouwens ook met 100 % gare aardappelproducten gestart. Deze zijn drie maanden houdbaar, wat onze mogelijkheden qua export aanzienlijk heeft uitgebreid. Niettemin blijven we vooralsnog voornamelijk naar Frankrijk uitvoeren. Daarnaast exporteren we ook al naar Nederland en het V.K. België blijft nog altijd onze belangrijkste markt met 60 % van de verkoop. Want hier blijft de vraag naar verse en voorgegaarde aardappelproducten zonder conserveermiddelen eveneens toenemen.” Van Remoortel/Remo Frit/Remo Fresh haalt haar grondstof voornamelijk uit België. Intussen haalt de firma een omzet van dertig miljoen euro, gelijkmatig verdeeld over de verkoop van verse friet en voorgegaarde aardappelen. Waar de firma met de verhuis naar Verrebroek nog maar twintig personeelsleden in dienst had, zijn er dat nu al meer dan honderd.

Keuze valt op CCE

Kostenefficiënt werken door een maximale automatisering was de laatste jaren het belangrijkste aandachtspunt van Van Remoortel/Remo Frit/Remo Fresh. Toch werd pas in 2009 aan de introductie van een ERP-pakket gedacht. Els Van Remoortel: “Tot dan konden we de zaken nog bolwerken met ons boekhoudkundig pakket en een maatapplicatie voor het logistieke beheer. Maar door de continue groei en de grotere diversiteit van ons gamma begon de nood aan een geïntegreerde ERP-applicatie zich toch te manifesteren.” De aardappelverwerker bezocht een tiental ERP-leveranciers en maakte daarna een shortlist van drie pakketten. Els Van Remoortel: “We baseerden ons hierbij zowel op de mogelijkheden van het pakket als de mentaliteit van de aanbieder. Want we wilden het liefst met een familiebedrijf en/of gezonde KMO in zee gaan. Korte beslissingslijnen, een snelle service, een goede begeleiding, ..., zijn immers even belangrijk als de functionaliteit van het pakket. Want uiteindelijk wordt zo’n ERP-applicatie het hart van het bedrijf. De kleinste panne kan ertoe leiden dat alle activiteit stilvalt. Je moet dus een leverancier hebben die een 24-7 service garandeert, echt oor voor je noden en behoeften heeft, geen nodeloos maatwerk opdringt, bereid is om het pakket op het tempo van de gebruiker te implementeren, ... Na enkele meetings hadden we al snel door dat CCE precies op die vlakken heel goed scoort. Toch hebben we niet meteen de knoop doorgehakt omdat er andere prioriteiten op onze weg kwamen.”

Els en Bart

Talrijke voordelen

Uiteindelijk was het een klant die ervoor zorgde dat Van Remoortel/Remo Frit/ Remo Fresh het ERP-project terug uit de ijskast haalde. In 2010 eiste een afnemer in de foodservice immers dat er met EDI zou worden gewerkt. Els Van Remoortel: “Omdat dit te complex was om handmatig te doen, hebben we op dat moment vrijwel meteen beslist om ‘LISA’ van CCE te implementeren. Maar intussen heeft het pakket ons ook op vele andere vlakken aanzienlijk verder geholpen. Er is een gigantische tijdwinst, het foutenpercentage is nihil en dankzij de uitgebreide listingmogelijkheden kunnen we een adequater beleid voeren. Een ander pluspunt is dat we nu allemaal volgens dezelfde procedures werken en dat we altijd over up-to-date gegevens beschikken. Interessant is dat ‘LISA’ ervoor heeft gezorgd dat we onze manier van werken hebben moeten aanpassen, maar dan in een positieve manier. Eenmaal de implementatie helemaal klaar is, zullen we over een geïntegreerd platform beschikken dat alle processen aanstuurt en beheert. Dit is heel wat eenvoudiger en tijdsefficiënter dan met verschillende aparte pakketten te werken. En ook goedkoper qua onderhoud en optimalisatie.”

Gefaseerde implementatie

Van Remoortel/Remo Frit/Remo Fresh besloot ‘LISA’ gefaseerd te implementeren. In eerste instantie werd de module boekhouding geïnstalleerd. Vervolgens waren de modules EDI en verkoop (inclusief distributie) aan de beurt. Bart Van Beversluys, LISA ERP consultant en projectleider van CCE: “Van Remoortel wou haar bestaande applicatie voor distributie in ‘LISA’ integreren, dus hebben we ons in maatwerk moeten verdiepen. Tevens dienden we een oplossing te ontwikkelen die toelaat dat de bestellingen van de frituren (die voornamelijk ’s nachts gebeuren) op een heel snelle manier kunnen worden verwerkt. Tenslotte wou de klant dat alle betrokken medewerkers een heel gedegen opleiding kregen.” Els Van Remoortel: “We hadden al vaker gehoord dat de implementatie van een ERP-pakket stroef verliep omdat ze op teveel weerstand van de werkvloer botste. Die mensen zijn niet altijd gewoon om met informatica te werken of zien het nut van een andere manier van werken niet in. Het resultaat is dat ze het pakket gebruiken omdat ze ‘moeten’, maar dat ze de functionaliteit niet optimaal benutten. En dan is het rendement van je investering natuurlijk minimaal. Wij wilden dat vermijden door onze medewerkers van meet af aan bij het project te betrekken en ze een goede opleiding te geven. CCE heeft daar trouwens perfect op ingespeeld met haar aanpak en efficiënte trainingen.”

CCE ontwikkelde een oplossing om de bestellingen van de frituren (die voornamelijk ’s nachts gebeuren) heel snel te verwerken.

Nog werk aan de winkel

Intussen werd ook al met de implementatie van de module ‘aankoop’ gestart. Momenteel wordt die voor verpakkingsmaterialen, bepaalde handelsgoederen en de technische dienst gebruikt. Maar binnenkort wordt de aankoop van aardappelen eveneens geautomatiseerd. Omdat dit een directe koppeling met de productie vereist, zal tegelijkertijd de module ‘productie’ worden geïmplementeerd. Ook het bestellen via webservices staat op het programma. Bart Van Beversluys: “Nog een hele boterham dus, maar tegen eind 2014 zou de cirkel rond moeten zijn. Tegen dan zal ‘LISA’ wellicht al weer over tal van nieuwe functionaliteiten beschikken die interessant voor Van Remoortel zijn. Een goed ERP-pakket evolueert immers constant in functie van de nieuwe marktbehoeften...”

Foto's Marc Masschelein

Benieuwd wat LISA voor jou kan doen?

Geef ons vrijblijvend een seintje en we bezorgen je alle informatie!