Excellent voorbeeld van klantentrouw - Nieuwe CEO van Nanuk kiest voor vertrouwde ERP-pakket

Met Paul Sulmon heeft Nanuk een nieuwe kapitein die het roer stevig in handen houdt. Maar ook radicaal durft om te gooien. Zo overtuigde hij de aandeelhouders om in een nieuw ERP-pakket te investeren. En dat moest en zou LISA van Claerhout Computer Engineering worden, de applicatie waarmee hij Pralibel op de kaart heeft gezet. Zijn uitleg? “Never change a winning horse: voor voedingsbedrijven die erg flexibel op klantenwensen moeten inspelen, is er geen betere oplossing dan LISA.”

Jarenlang was Paul Sulmon als CEO en co-eigenaar de drijvende kracht achter Pralibel. Toen de onderneming in 2016 aan de Nederlandse familie Huurman werd verkocht, rentabiliseerde hij zijn kennis door voedingsbedrijven bij te staan met advies over productie- en kwaliteitsoptimalisatie. “Al vrij snel werd ik gecontacteerd door de investeerders die in 2012 Nanuk hadden overgenomen,” vertelt hij. “Deze semi-artisanale producent van verse en diepgevroren fingerfood, voorgerechten en desserts was klaar om het buitenland te veroveren en de aandeelhouders zagen in mij de geknipte persoon om deze belangrijke stap in goede banen te leiden.”

Producten op band1

BACK IN TIME

Om de nieuwe koers van Nanuk uit te stippelen, besloot Paul Sulmon de onderneming aan een grondige analyse te onderwerpen. “Het was me al snel duidelijk dat de ERP-applicatie de achillespees van deze firma was,” legt hij uit. “Nanuk werkte met een oplossing die erg veel handmatige input vereiste. Er was geen interface met het boekhoudpakket, de tracering was onvoldoende waterdicht, er was geen controle op de productie, het magazijnbeheer gebeurde bijna nog volledig manueel en de analysemogelijkheden waren uiterst beperkt.”

LISA ONKLOPBAAR IN FUNCTIONALITEIT

Het kostte Paul Sulmon enige overredingskracht om de aandeelhouders ervan te overtuigen dat investeren in een gloednieuwe ERP-applicatie noodzakelijk was. “Ik ben geen voorstander van maatoplossingen, dus wilde ik het bestaande pakket liever niet proberen op een hoger niveau te brengen,” legt hij uit. “Beter was van scratch te herbeginnen, maar dan wel met een pakket dat standaard quasi alle benodigde functionaliteit biedt. En dan is LISA volgens mij de applicatie die het best aan de vereisten van KMO’s in de voedingsnijverheid voldoet. Vooral deze die erg flexibel op de vereisten van hun klanten moeten inspelen, zoals Nanuk.”

PERFECTE VERTAALSLAG

Paul Sulmon was zelfs dermate overtuigd van LISA dat hij geen verder marktonderzoek deed. Eind 2017 werd het contract met CCE getekend, waarna de ERP-leverancier startte met een grondige analyse van de processen en flows binnen Nanuk. Willem Seghers, projectleider en consultant bij CCE: “Dit is noodzakelijk om te detecteren welke modules nodig zijn, in welke volgorde deze moeten worden geïmplementeerd, … Het is altijd onze betrachting om de LISA-standaard te respecteren, maar aanpassingen van de werkmethodes vallen niet uit te sluiten.” “Maar deze zijn vaak in het voordeel van de klant,” vervolgt Paul Sulmon. “Enerzijds omdat de voordelen van standaardisatie dan tenvolle worden benut. Anderzijds omdat CCE met LISA een procesoptimalisatie nastreeft. Zo moeten onze mensen op de werkvloer nu de gebruikte ingrediënten scannen en via diverse schermen elke gerealiseerde stap in het systeem melden. Dat is een grote verandering in de manier waarop ze werkten, met als logisch gevolg dat het enthousiasme aanvankelijk ver te zoeken was. CCE maakt echter ook op dit vlak het verschil: de consultants hebben enorm veel geduld en zijn echte experts in het ‘vertalen’ van de IT naar de gebruikers en omgekeerd. Ze zorgen voor opleidingen die passen bij de mensen op de werkvloer, luisteren naar hun opmerkingen en hebben oprecht interesse in tips tot verbetering. Het resultaat is dat zelfs de grootste computeranalfabeet bijna probleemloos de overstap naar LISA kan maken en na enige tijd zelfs de meerwaarde van het systeem gaat inzien. Wat natuurlijk de belangrijkste voorwaarde is om de investering te laten renderen.”

Productie

GEFASEERDE AANPAK

Omdat het boekjaar van Nanuk op 28 februari afliep, werd besloten om de implementatie van de module boekhouding LISA FIN prioriteit te geven. Op 1 maart werd het oude pakket afgeschakeld en trad LISA FIN in werking. De maanden nadien werd naarstig gewerkt aan de parametrisering van de andere LISA ERP-modules. Nanuk had immers het plan opgevat om op 1 september helemaal op LISA over te schakelen. “Paul Sulmon koos er bewust voor om een maximum aantal ERPmodules tegelijkertijd op te starten,” aldus Willem Seghers. “We spreken over aankoop, tracering, productiebeheer, magazijnbeheer, EDI, kostprijzen en verkoop.” “Het was een berekend risico,” vervolgt de CEO van Nanuk. “Natuurlijk zullen er altijd bepaalde kinderziektes zijn en dat heeft vooral met de gebruikers zelf te maken. Je denkt immers dat je alles aan CCE hebt uitgelegd, maar naderhand blijkt altijd dat je nog zaken over het hoofd hebt gezien. De ervaring heeft echter aangetoond dat je bij Claerhout Computer Engineering op een excellente ondersteuning kan rekenen. De eerste twee weken waren hier twee à drie personen full time aanwezig, daarna konden we nog een hele tijd op de assistentie van één voltijdse consultant rekenen. En natuurlijk kunnen we ook nu altijd bij CCE terecht. Dat is trouwens eveneens een sterkte van deze ERP-leverancier: indien nodig springen de consultants in hun auto. Zelfs ’s nachts en in het weekend. De extended support van CCE met een 24/6 service is geen holle belofte, maar een realiteit.”

OPLOSSING DIE RENDEERT

Intussen werkt Nanuk een half jaar met LISA en draait de applicatie optimaal. Het verschil met de vorige ERP-applicatie is duidelijk, vooral op het vlak van tijdsbesteding. “Voordien moesten een drietal personeelsleden zich drie tot vier uur per dag bezighouden met overtypen van gegevens die de mensen op de werkvloer op papier noteerden,” legt Paul Sulmon uit. “Nu kunnen zij deze tijd besteden aan de verdere optimalisatie van kwaliteit en processen, het behalen van certificaten, …. Bovendien krijgen we de ruimte om verder te groeien zonder extra personeel te moeten aanwerven, waarmee de investering zich eigenlijk al terugbetaald heeft. Maar er is nog meer. Omdat de productie nu veel beter wordt gecontroleerd en de recepturen ten allen tijde kunnen geraadpleegd worden, zijn de producten stabieler in samenstelling en dus van nog hogere kwaliteit. De prijssetting wordt door LISA aangepast op basis van de actuele grondstofprijzen. In enkele magazijnen maken we al gebruik van locatiebeheer, waardoor we sneller kunnen picken. Een andere belangrijke optimalisatie situeert zich in het etiketbeheer dankzij een uitstekende samenwerking met The Staff Solutions. In plaats van de labels manueel uit te printen, wordt dit proces nu gestuurd door LISA en gekoppeld aan de correcte productieopdracht. Tenslotte kunnen we nu ook gedetailleerde listings trekken en grondige, gefundeerde analyses doorvoeren, wat vele deuren voor optimalisatie opent. Want meten is weten: je kan enkel actie ondernemen als je een reële kijk op de situatie hebt.”

LISA laat toe om gedetailleerde listings te trekken en grondige, gefundeerde analyses door te voeren.

DE LAATSTE DETAILS…

Onlangs werd LISA in samenwerking met The Staff Solutions aan Qlik Sense gekoppeld, een rapporteringstool die toelaat om gegevens te visualiseren op een manier die verkopers begrijpen en nodig hebben. De volgende maanden worden de laatste details van de implementatie afgewerkt. Zo zullen aan de technische fiches informatie over allergenen, nutritionele waarden, oorsprong van grondstoffen, …, worden toegevoegd. Willem Seghers: “Tevens voorzien we een link met het ERP­systeem van de transportfirma waarmee Nanuk werkt, zodat de transportaanvragen automatisch kunnen verstuurd worden.” Paul Sulmon: “Ook dit zal tot tijdwinst, minder fouten en meer efficiëntie leiden. Dat zijn de kernwoorden waarvoor LISA staat en die elke KMO in de voedingsindustrie nodig heeft om zijn concurrentiepositie te kunnen bestendigen.” Nanuk is een voedingsbedrijf gespecialiseerd in de productie van aperitiefhapjes, kleine gerechtjes en desserts. Deze producten worden vooral geleverd in België aan de Foodservice en de betere grootwarenhuizen. Nanuk is ambitieus en wil vooral internationaal doorbreken.

Foto's Marc Masschelein

Benieuwd wat LISA voor jou kan doen?

Geef ons vrijblijvend een seintje en we bezorgen je alle informatie!