ANDA SAUCES RICHT ZICH OP DE TOEKOMST MET DE ERP-APPLICATIE LISA VAN CCE

Specerijen, sausen en kruiderijen
Anda Sauzen

Vandaag staat de derde generatie Vandenwyngaert mee aan het roer bij Anda NV. De noodzaak voor digitalisering werd sterk gevoeld door de jongere leden van de familie. De uitstekende reputatie van CLAERHOUT COMPUTER ENGINEERING (CCE) in de voedingssector, gecombineerd met indrukwekkende referenties en doordachte demo's en presentaties, overtuigden de bedrijfsleiders van Anda om resoluut te kiezen voor LISA van CCE.

11

Via de geschiedenis van Anda Sauzen belanden we bij een van de grondleggers van de moderne Belgische snacksector: Lea De Boeck. In 1962 startte zij met een sauzenproductie en allround groothandel in frituurartikelen. Ze merkte bij de frituren de nood aan meer variëteit in koude sauzen op. Lea speelde in op die vraag en startte haar eigen productie van mayonaise, tartaar, pickles, enzovoort. "Een frituur zonder saus is als een café zonder bier," stelde Lea. De markt reageerde enthousiast en was gretig naar vernieuwingen. Twee jaar lang werkte deze inventieve dame aan de ontwikkeling van een nieuwe Andalouse-saus. In de loop der jaren zou deze saus buitengewoon populair worden.

Display 3 L emmers

ANDA

Na een - achteraf gezien - ongelukkige beslissing om extern kapitaal aan te trekken, verkocht Lea al haar aandelen. Ze liet zich niet ontmoedigen en startte een nieuwe groothandel in frituurartikelen. Al snel begon ze samen met haar zoon Jimmy sauzen te produceren, wat uiteindelijk de basis zou vormen voor wat later Anda NV werd genoemd. Moeder en zoon kozen voor hoogwaardige sauzen, bereid met echte kruiden en specerijen. Hun missie was het introduceren van smeuïge Belgische sauzen, rijk van smaak en van topkwaliteit. Beide zaken waren eerst gevestigd in Leuven, later verhuisde het productiebedrijf naar Boortmeerbeek. En de groothandel kwam in Charleroi terecht. Ook hier kon de invloed van grootmoeder Lea op het succes van Anda niet worden overschat. Door haar inspanningen werden de sauzen van Anda geliefd in Wallonië en Brussel. Ook andere groothandels klopten bij de sauzenfabrikant aan. Begin 2000 verkocht Lea de groothandel. De focus van de familie kwam nu volledig op de bereiding van sauzen te liggen!

PRODUCTEN

Vandaag telt Anda 25 medewerkers en bedient de ganse Belgische horecamarkt. Het team van Anda staat in voor de productie, verpakking en verkoop van koude sauzen. Jeroen Vandenwyngaert, zoon van Jimmy en actief in het bedrijf sinds 2015, merkt op: "Wij produceren nog altijd die dikke, smeuïge sauzen die mooi bovenaan een bakje friet blijven liggen. Ondertussen is ons gamma sterk uitgebreid met 37 productreferenties. Er is veel keuze qua verpakkingsvolumes. De 10-liter verpakking is het populairst."

07

DIGITALISERING

Met een focus op de toekomst, groei en uitbreidingsmogelijkheden was digitalisering een noodzaak. Begin jaren ‘20 ging Jeroen Vandenwyngaert op zoek naar een geschikte ERP-leverancier. Hij informeerde zich online en offline en ontdekte LISA van CCE via het vakmagazine Food Industry. Aan zeven leveranciers vroeg hij om een demo voor allerlei scenario's die zich dagelijks in de praktijk voordoen. Jeroen: "LISA van CCE trad al van bij aanvang op de voorgrond door de verzorgde demo en degelijke antwoorden op de door ons gestelde vragen. Ik ging niet over een nacht ijs bij de keuze van de ERP-applicatie. Het vinden van een degelijke partner vond ik belangrijk. Het gaat om een lange termijn-samenwerking. Je zoekt dan ook een partner die je kunt vertrouwen en waar je kunt op bouwen. Bovendien waren we ook onder de indruk van de uitgebreide referentielijst van voedingsbedrijven die al gebruikmaakten van de ERPapplicatie LISA. We hoorden enkel maar lovende woorden over de applicatie. LISA was flexibel, gebruiksvriendelijk en bood veel functionaliteiten die specifiek op maat van de voedingsindustrie waren gesneden. We besloten om met CCE in zee te gaan!”

GEFASEERD

In augustus 2021 begon Anda met de implementatie van LISA. CCE dacht met Anda mee, niet alleen over de software en de hardware, maar ook over de wijze van implementeren. Dit proces verliep in verschillende fasen. Bart Van Beversluys, projectleider bij CCE, legt uit: "Bij de meeste bedrijven is er doorgaans al een digitale tool aanwezig in de verkoopafdeling. Ook bij Anda was dat het geval. Die hebben we vervangen, en van daaruit hebben we alle verdere processen geautomatiseerd. In de eerste fase hebben we de verkoop- en expeditieafdeling aangepakt. Vervolgens zijn we verder gegaan naar de aankoopafdeling, daarna hebben we de productie van de sauzen onder handen genomen, en tot slot de voorbereiding van de mixen en pappen." Jeroen voegt toe: "Het was een behoorlijk pittige tijd. In het begin kwamen de CCE-consultants 1 dag per week om samen met de 3 key-users van Anda de implementatie uit te werken. Voor Anda betekende dat vooral masterdata verzamelen en aanleveren; CCE configureerde die data vervolgens en verzorgde de nodigde opleidingen. Het personeel van Anda reageerde uitstekend op de komst van LISA. De meeste mensen waren enthousiast, dachten mee over de automatisering en leverden interessante input. Globaal genomen verliep de integratie vlot!"

06

TIJDBESPAREND

Twee jaar later is Jeroen zeer tevreden. Hij spreekt vol lof over de ERP-applicatie: "Sinds de overstap naar LISA zijn de processen van productie, administratie, inkoop, expeditie, enzovoort sterk geoptimaliseerd en perfect op elkaar afgestemd. Ons team slaagt erin om efficiënter en sneller te werken, en dat ook nog eens foutloos. Dubbel werk is ook verdwenen. Zonder LISA zou dat niet mogelijk zijn geweest. LISA vormt nu het kloppende hart van Anda. Bij tal van voedingsspecifieke taken besparen we aanzienlijk veel tijd, denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van productspecificaties, het bepalen van de voedingswaarde, het creëren van de ingrediëntenlijst en de allergeneninformatie. Voorheen kostte dergelijke opdracht mij een dag; nu heb ik met een druk op de knop alle noodzakelijke informatie. Hetzelfde geldt voor de lot-tracering. Wat de facturatie, maar ook de inkoop en productie betreft, zat veel specifieke informatie vroeger alleen in het hoofd van enkele mensen. Vandaag is dit in de applicatie opgeslagen en garandeert LISA een perfect verloop!"

TOEKOMST

Inmiddels zijn alle bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Jeroen Vandenwyngaert: Ons verkoop-CRM-pakket is nu ook gekoppeld aan LISA. De verkopers ontvangen informatie vanuit LISA. Mogelijk zullen we in de toekomst nog extra modules integreren, zoals EDI (elektronische bestellingen) en Power BI (rapportage)." Bart Van Beversluys benadrukt dat CCE voortdurend werkt aan de optimalisatie van LISA. Binnen enkele jaren treedt een wet in werking die elektronische facturen verplicht stelt (paperless invoices). Anda is binnen LISA al voorbereid op deze ontwikkeling. Jeroen: "Dankzij LISA profiteren we van de kennis en informatie die door tientallen bedrijven in de voedingsindustrie is opgebouwd én met een blik op de toekomst, gedragen door het hele team van CCE."

Benieuwd wat LISA voor jou kan doen?

Geef ons vrijblijvend een seintje en we bezorgen je alle informatie!