Alimento als opleidingssubsidie voor de voedingssector

Alimento bijgeknipt

Alimento staat voor Initiatieven voor professionele vorming van de voedingsnijverheid. Deze vzw spoort bedrijven uit de voedingsindustrie aan om hun interne kennis te verhogen. CCE is een Alimento-gecertificeerd lesgever voor het thema ‘informatica’. Wanneer werknemers van een voedingsbedrijf een informatica-opleiding (LISA ERP en LISA FIN) volgen, kan er via Alimento financiële steun worden bekomen voor het voedingsbedrijf.

Welke subsidies zijn er?

  • Alimento voorziet een financiële tegemoetkoming van € 130 per dag per deelnemer (max. 3 deelnemers). Bij 3 deelnemers wordt dat dus € 390 per dag, meteen ook het plafond.
  • Er mogen gerust meer dan 3 werknemers van één bedrijf de opleiding bijwonen, maar voor deze overige deelnemers wordt geen subsidie bekomen.
  • Indien het halve lesdagen zijn, wordt het bedrag gehalveerd: € 65 per deelnemer of € 195 bij max. 3 deelnemers voor een halve lesdag.
Vadim markin B Ft Il Gd W Kbk unsplash bijgeknipt

Wie komt in aanmerking?

Alimento groepeert de sectorale diensten die onder beheer van de sociale partners worden aangeboden aan de werknemers en de werkgevers van de voedingsindustrie (PC 118 - arbeider en PC 220 - bediende en uitzendkrachten), zoals opleidingen en advies bij CCE.

Het werkingsgebied van Alimento is dus de Belgische voedingsindustrie. Horecabedrijven, klein- of grootdistributie behoren niet tot het werkingsgebied van Alimento. De voedingsindustrie verwerkt grondstoffen uit landbouw, veeteelt en visvangst tot voedingsproducten voor mens en dier. Het gaat om diverse subsectoren zoals koekjesfabrieken, brouwerijen en frisdrankproducenten, de zuivelsector of de vleesverwerkende nijverheid.

Cytonn photography ZJEKICY5 EXY unsplash

Hoe ontvang je een subsidie?

Vooraf bezorgt CCE een kopie van de opleidingsofferte aan Alimento om de Alimento-tussenkomst voor het voedingsbedrijf te kunnen bepalen. Het voedingsbedrijf zal dan een aanvraagformulier ontvangen voor de tussenkomst.

Op het einde van de opleiding brengt CCE Alimento op de hoogte als een werknemer van een voedingsbedrijf de opleiding heeft gevolgd. Er wordt een aparte factuur opgemaakt met de prestaties van de opleiding die in aanmerking komen voor de subsidies, onder een speciale projectcode. De factuur, de omschrijving van de prestaties met betrekking tot de opleiding en de aanwezigheidslijst worden opgestuurd naar de dossierbeheerder bij Alimento.

Na ontvangst van de administratieve documenten van CCE zal Alimento via mail een link versturen naar de personeelsverantwoordelijke van het voedingsbedrijf. Die zal een aantal gegevens moeten invullen, o.a. het rekeningnummer, om de subsidie finaal te ontvangen.

Wil je graag meer informatie over deze subsidie? Contacteer ons via 09/362.36.93 of info@cce.be Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots, je hebt Javascript nodig om het te kunnen zien.