Geef je onderneming een boost met het juiste ERP-pakket

Jobscherm vondelmolen

Claerhout Computer Engineering (CCE) richt zich met het modulaire ERP-pakket LISA al zowat 30 jaar op de voedingsindustrie en telt vandaag zowat 170 geïmplementeerde klanten. Het familiebedrijf uit Oosterzele configureert de software en implementeert die tot op de werkvloer van zijn klanten. Het loyale en ervaren team van 52 medewerkers heeft immers ruime voeling met de voedingssector en de projecten én legt de klemtoon op een totale ontzorging van de klanten. Via zusterbedrijf Alfa Informatic biedt CCE ook IT-infrastructuur voor zowel software als hardware aan, waardoor klanten één aanspreekpunt voor alle IT-vragen hebben.

Het geïntegreerde ERP-pakket LISA is dé tool om ondernemingsprocessen in de voedingsindustrie efficiënt en transparant te laten verlopen. Dankzij de volledige integratie van modules voor aankoop, verkoop, voorraadbeheer, productie en boekhouding met o.a. een breed productassortiment en beheer van meerdere vestigingen, de combinatie tussen desktop en mobile devices en de eenvoudige koppeling met externe pakketten is deze software op basis van de PROGRESS-technologie de sleutel tot succes voor klanten/opdrachtgevers.

129796 F0153 CCEN

Finance & ERP

“CCE werd opgericht in 1989 door mijn ouders Geert Claerhout en Claudine De Seranno. Vrijwel onmiddellijk ontwikkelden ze op vraag van de Groep Albert Frère het pakket LISA Finance, dat door de jaren heen nog bij veel andere financiële organisaties geïmplementeerd zou worden,” zegt Jan Claerhout. Zijn zus Bo gaat verder: “De eerste stappen naar ERP in de voedingsindustrie volgende midden jaren ’90, toen onze specialisten met hulp en advies vanuit de sector een zeer generieke applicatie met typische functionaliteiten ontwikkelden. Als gevolg van de vele extra voorschriften en regelgevingen na de dioxinecrisis in 1999 zochten bedrijven uit de voeding naar applicaties om al die domeinen en procedures te informatiseren en te automatiseren (tracering, FAVV, …). Ook de lastenboeken van de grootdistributie werden uitgebreid met onder meer het gebruik van EDI (Electronic Data Interchange), waardoor de computersystemen van producenten en grootdistributeurs met elkaar communiceren en gegevens zoals orders, orderbevestigingen, leveringen, facturen, …, uitwisselen – alles volledig automatisch. Betere werkprocedures leiden niet alleen tot meer tevreden LISA-gebruikers, maar laten de veeleisende gebruikers tegelijkertijd toe om te voldoen aan alle eisen, die door de overheid en hun opdrachtgevers/klanten opgelegd worden.”

De keuze voor een samenwerking met KMO’s in de voedingssector is zeer bewust.

LIS Atruck loginscherm

Generieke oplossing, modulair concept

Bij CCE kiezen ze bewust voor een focus op de voedingsindustrie, meer bepaald voor een samenwerking met kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s), want die hebben net als zijzelf een no-nonsense cultuur met korte communicatie- en beslissingslijnen. Een ERP-pakket met zeer specifieke onmisbare functionaliteiten voor de voedingswereld, die bovendien standaard beschikbaar zijn, is een must. Het verhoogt de efficiëntie en vermindert het risico op fouten. LISA ERP is tevens modulair opgebouwd, waardoor CCE dit softwarepakket perfect op de wensen en vragen van haar klanten kan afstemmen.

Bexpo Scanning

Klantgerichtheid en service

“We zijn heel tevreden dat we kunnen rekenen op een team van loyale en gedreven medewerkers, die hun métier door en door kennen. Ze spreken de taal van de klant, waardoor we efficiënt en servicegericht kunnen werken. Nieuwe klanten zijn vaak onder de indruk van de ervaring van onze mensen in de sector. Het implementatieteam komt bij de meest uiteenlopende bedrijven in de voedingssector over de vloer. Zo krijgen die medewerkers de kans om kennis op te doen, die dan gebruikt kan worden om andere bedrijven advies te verlenen hoe ze hun werking kunnen optimaliseren. Natuurlijk gebeurt dit te allen tijde zonder deontologische regels te overtreden. Dat wordt door de klanten enorm gewaardeerd,” geeft Jan aan. “Op die manier kunnen we bij CCE ook alle functionaliteiten, die binnen de sector van belang zijn, in het LISA ERP-pakket integreren. Denk maar aan variabel gewicht, eenheidsconversie, rittenbeheer, UVD, kwaliteitsopvolging, nutritionele, allergene en microbiologische producteigenschappen, EDI, relatie met grootdistributie, divergerende BOM of receptuur, MRP & CRP, koppeling met weegschalen, etiketteer- en verpakkingsmachines, …, om er maar een paar te noemen. Ons team van gecertificeerde systeemingenieurs zorgt bovendien ook voor een perfecte werking van de IT-infrastructuur. We ontzorgen onze klanten dus van A tot Z, waardoor zij zich enkel moeten focussen op hun core business.”

Continu evolueren en innoveren

CCE, maar vooral ook LISA ERP, hebben een sterk reputatie in de markt. Dagelijks werken ze aan de uitbreiding en optimalisatie van het pakket. De meest recente innovaties zijn twee nieuwe handige, mobiele applicaties LISA Truck en LISA Workflow. Die zorgen voor meer efficiëntie en comfort om taken vanop afstand of mobiel uit te voeren via bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Zo zorgt LISA Truck voor alle informatie van routes over pakbonnen tot terugname leeggoed én staat ze rechtstreeks in verbinding met LISA ERP. Met LISA Workflow kunnen bevoegde personen documenten, zoals aankoopfacturen, bestelbonnen of orders, snel goed- of afkeuren om met een minimale inspanning de workflow binnen het bedrijf optimaal en snel te laten verlopen.

De medewerkers zijn onze ambassadeurs, die telkens weer een ERP-pakket op maat configureren en implementeren.

129796 F0072 CCEN

Sterke partner, die continuïteit op lange termijn garandeert

LISA ERP is intussen een vaste waarde bij diverse klanten in de verwerking (vlees, vis, aardappelen, groenten, fruit, …), de distributie, de koel- en vriessector, de bakkerswereld, …. Een overzicht van de vele referenties vind je hier. “Continuïteit is een sleutelwoord in onze werking en de partnerships met onze klanten en leveranciers. Zo streven we naar een lange termijn relatie, waarbij we klanten volledig ontzorgen. Zowat een kwart van de omzet wordt opnieuw geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de LISA ERP-applicatie. Reeds vanaf dag 1 werkt CCE met de PROGRESS-technologie,” zegt Jan Claerhout. “Een extra troef is het zeer ervaren en loyaal team van medewerkers, waardoor klanten jarenlang een vaste contactpersoon hebben. Zij zijn onze ambassadeurs, die samen met de klanten steeds weer op zoek gaan naar het geknipte ERP-pakket samengesteld uit verschillende modules. Een partnership voor vele jaren!”

Qfor kwaliteitslabel en KMO-subsidies

“CCE behaalde in 2022 voor de 8e keer op rij het Qfor-label voor dienstverlenende bedrijven. Dat is vergelijkbaar met audits zoals BRC of IFS in de voedingssector. Qfor onderzoekt de klantentevredenheid, het projectmanagement en het kwaliteitsbeleid. Volgens het rapport stellen de klanten vooral de aanwezige competentie, de open communicatiestructuur en de kennis van de geleverde producten en diensten op prijs,” sluit Bo Claerhout af. “Dat was niet alleen een erkenning voor ons bedrijf en onze manier van werken, maar levert ook voordelen op voor onze klanten. Door dit label krijgen ze immers toegang tot subsidies van de KMO-portefeuille bij het inschakelen van onze diensten.”