CCE nv

Inleiding Lisa Productie
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte

Inleiding Lisa Productie

alt

alt

Aangezien CCE zich door de jaren heen naar productiebedrijven heeft gericht, hebben wij in diverse sectoren een uitzonderlijke expertise opgebouwd. Lisa Productie is een compleet en modulair pakket dat de productieprocessen efficiënter en voordeliger laat verlopen zonder de goederenflow drastisch te veranderen. Lisa Productie is zowel geschikt voor bedrijven die op order werken als op stock of in combinatie.

Bij de fabricatie van afgewerkte of halfafgewerkte producten komen de termen BOM (Bill of Material), MRP (Material Requirement Planning), CRP (Capacity Requirement Planning), Work Orders, … steeds terug. Productie is een complex gegeven aangezien alle schakels van het bedrijf op elkaar moeten afgestemd zijn. De productiemanager moet op een georganiseerde wijze beschikken over de status van machines, voorraad van grondstoffen en halffabrikaten, planning, …

Om dit complex gegeven efficiënt te beheren beschikt Lisa Productie over vier hoofdtabellen die de basis vormen van deze applicatie:

  • machines
  • productielijnen (groepering van machines)
  • artikelstructuur (beheer en raadpleging van de stuklijsten [BOM])
  • productiestappen

Alvorens effectief te produceren heeft het systeem gegevens nodig uit de verkoop- of voorraadmodule, afhankelijk van hoe het bedrijf werkt (op order, op bestelling, in combinatie, …) om werkorders te genereren. Als het bedrijf op bestelling werkt vormen de verkooporders de basis om de werkorders te berekenen, in geval dat de onderneming op voorraad werkt zijn dit de stockparameters zoals veiligheid- en minimumvoorraad. U merkt onmiddellijk dat de integratie van de verschillende modules een cruciale factor speelt in het vlot sturen van de productie.

alt alt

Nadat de MRP-berekening werkorders heeft voorgesteld, zal aan de hand van de tabel “productiestappen”, een overzicht worden gegeven van de bezettingsgraad van de machines. Hierdoor krijgt de productiemanager een globaal beeld over de benodigde capaciteit (CRP) en kan hij/zij tevens het productierendement opvolgen. Een bijkomende tool binnen de productiemodule is “productietijdregistratie”. Via externe tijdregistratie-apparatuur worden deze gegevens in Lisa ingelezen. Hierdoor wordt de personeelsplanning geoptimaliseerd en kostprijscalculaties nauwkeuriger uitgevoerd.

Een belangrijk gegeven binnen de productieomgeving is de Bill of Material. Aangezien een “BOM” uit verschillende niveau´s is opgebouwd hebben we per niveau een werkorder. Binnen Lisa Productie is het aantal BOM-niveau´s onbeperkt.

Hoe werkt het systeem van de werkorders?

Het aanmaken van een nieuw werkorder kan zowel manueel als via de MRP-berekening die op basis van de verkoop- of voorraadgegevens werkorders gaat voorstellen. Indien beslist wordt om het artikel te produceren, wordt het werkorder vrijgegeven. De planningsverantwoordelijke kan natuurlijk nog aanpassingen doen op niveau van hoeveelheid en tijd of datum. Dit laatste kan beïnvloed worden door lotgrootte, groeperingperiodes, … Als het artikel geproduceerd is, wordt het werkorder afgemeld. Hierdoor zal de voorraad van de gebruikte grondstoffen, onderdelen en afgewerkt product automatisch aangepast worden indien deze met “Backflushing” zijn geparametriseerd.

 
LISA
de optimale FINANCE & ERP software
Financieel
Geïntegreerd, volledig modulair, eigentijds & gebruiksvriendelijk boekhoudpakket.
mask
onze
partners